ÇOCUKLARDA BESLENME SORUNLARI
Beslenme, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan besin maddelerini alarak besinlerin sindirilmesi, kullanılması ve atılmasını içeren süreçtir.
Doğum anından başlayan ve yaşam boyu süren beslenme; 50 çift kas, 6 kranial sinirin karmaşık kombinasyonu ve koordinasyonu ile gerçekleşir. Bir bebeğin yaşamın ilk birkaç haftası ve hatta ayları için tamamlayacağı en karmaşık ve fiziksel olarak zorlu görevdir.
Bu süreç bazen tökezler. Bazı bebekler yiyecekleri rahatça yanında tutamayabilir ve ilgi gösteremeyebilir. Yemek zamanları çocuk için kafa karıştırıcı ve korkutucu olabilirken, yiyeceklerin reddi, kısıtlı yeme alışkanlıkları, çiğneme gibi sorunlar aileler için stresli ve endişe edici olur.
Örneğin; Besinin görüntüsünün karmaşık bulunması (soslu gıda yememek) , bütünlüğü bozuk besinleri ve ya ıslak gıdaları reddetmek, koku ve renklere karşı hassasiyet, pütürlü gıdaların reddi, katı gıdaya geçememe ve sadece püre kıvamında gıdaların tercih edilmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir.
Beslenme bozuklukları; davranışsal, duyusal, çevresel, tıbbi veya alışkanlıktan kaynaklanabilir.
Eğer seçici yeme alışkanlığı ve beslenme ile ilgili endişeleriniz varsa, beslenme bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir dil ve konuşma terapistinden destek alabilirsiniz.
Sorunlar değerlendirildikten sonra terapi programları oluşturulacak ve süreç detaylı bir şekilde takip edilecektir.
