Çocukların Teknolojik Cihaz Kullanımı ve Duyusal Deneyimleri
- başak fırat
- 11 Şub 2024
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 9 Tem 2024

Küçük bir çocuk teknolojik bir cihaz kullandığında, genellikle sadece koku ve tat alma duyuları aktif hale gelirken diğer duyu organları bir süreliğine askıya alınabilir. Ekranın boyutu çocuğun algılama alanını sınırlayarak, dokunma ve işitme duyularını daha fazla ön plana çıkarabilir. Bu durumda çocuklar genellikle sadece ekrandan gelen seslere odaklanarak çevrelerini algılamada zorluk yaşayabilirler.
Ancak çocukların doğal olarak görme ve işitme duyuları oldukça aktif ve gelişmeye açıktır. Çocuklar genellikle çevrelerindeki uyaranlara duyarlıdırlar ve keşfetmeye meraklı bir yapıya sahiptirler. Dil ve konuşma gelişimi için ise çocukların farklı uyaranlara maruz kalması ve bu uyaranları deneyimlemesi oldukça önemlidir.
Özellikle 0-2 yaş aralığındaki çocuklar için canlı ve etkileşimli bir beyne ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda yapılan nörobiyolojik araştırmalar, insan beyninin canlı ve aktif etkileşimlerle büyüdüğünü göstermektedir. Beynin nöronal ağlarını oluşturabilmesi ve gelişebilmesi için gerçek bir insan ve gerçek bir beyinle etkileşimde olması gerekmektedir. Bu nedenle, çocukların beyin gelişimi için doğal ve zengin deneyimlerin önemi büyüktür.